INFO@KATTENSPECIALIST.NL

BEL OF APP NAAR: 06-41486352

De praktijk in.

De aftrap van de praktijkmodule hadden we nog maar nauwelijks gehad of ik had al een email in mijn inbox zitten van de eerste gediplomeerde collega waar ik een gedragsconsult mee mocht lopen.

Het ging om een casus waarin twee katten al jarenlang structureel onzindelijk waren. Ze plassen een paar keer per week op vaste plekken buiten de kattenbak en een van de katten valt de eigenaar ook nog eens af en toe aan in haar slaap. Ik vond het zeer interessant en vooral ook leuk om mee te mogen kijken hoe een gediplomeerde collega een consult aanpakt en hoe het voor de klant is om een consult mee te maken. Na deze meeloopstage moest in een reflectieverslag schrijven waarin in aangaf hoe ik het consult had ervaren, wat ik ervan geleerd had, wat ik net zo zou doen, wat ik juist anders zou doen, en ga zo maar door.

Verslagen schrijven vind ik leuk. Ik vind schrijven sowieso erg leuk. De zinnen vliegen dan ook mijn vingers uit. Dat is maar goed ook, want gedurende de stageperiode zal ik zeer uitgebreide verslagen moet schrijven. Daarnaast is een groot deel van het werk van de kattengedragsdeskundige het schrijven van verslagen, brieven, hand-outs, presentaties, e-mails, voorlichtingsmateriaal, etc. Mijn toetsenbord zal de komende jaren aan aandacht dus geen gebrek hebben.

Nog nauwelijks bekomen van mijn eerste meeloopstage kreeg ik alweer de uitnodiging om mee te lopen met een andere gediplomeerde collega. Afgelopen week reed ik dan ook naar randstad voor dit consult. Deze casus was een lastige. Er wonen in dit huishouden twee katten die al jarenlang bijna elke dag buiten de bak poepen. En dan niet zomaar er vlak naast op de grond, maar ook op het vloerkleed, de kussens en de banken. De eigenaren waren ten einde raad wat ik me heel goed kan voorstellen. De collega waar ik deze keer bij mee mocht lopen was een totaal andere persoonlijkheid dan de eerste collega. Dat bleek ook uit de totaal verschillende manieren van aanvliegen van het consult.

Uit beide meeloopstages heb ik een hoop geleerd. Ik vond het erg leuk om een kijkje te krijgen in de keuken van mijn collega’s. Ik waardeer het enorm dat ze mij zo gastvrij hebben ontvangen. Uit beide stages heb ik dingen gezien die ik graag overneem, maar ook zaken die ik anders aan zal gaan pakken. Dat is ook goed, want het is nodig om een eigen stijl te ontwikkelen die past bij mij en uiteindelijk ook bij mijn klanten.

Nu gaan we door naar de volgende fase. De volgende stap is om zonder gediplomeerde collega, maar nog wel samen met een medestudent een consult te gaan doen. Aankomende week is dat moment al aangebroken. We gaan eerst samen het consult voorbereiden en daarna samen ook het consult doen. Ik heb daar erg veel zin in, al is het natuurlijk ook best wel spannend.

Na het gezamenlijke consult mag ik echt ‘zonder bandjes gaan zwemmen’ en ga ik zelfstandige consulten geven. Het eerste consult hiervoor staat ook al gepland. Hoe leuk!

Natuurlijk wordt er nauwlettend over mijn schouder meegekeken door de Kattenacademie. Zij houden ook contact met klanten om te kijken of alles goed verloopt. Daarnaast kijken zij mee met de casussen en weten ze zeker door middel van mijn uitgebreide verslagen dat alles goed gaat. Indien nodig sturen zij uiteraard bij.

Omdat ik de komende tijd nog heel veel ga leren in de praktijk, er wellicht wat langere tijd over het komen tot een oplossing heen gaat dan in de toekomst het geval zal zijn, en er misschien ook wel wat meer vragen gesteld gaan worden, hanteer ik tijdens mijn stageconsulten een actietarief.

Wat de prijzen zijn?

Straks als ik gediplomeerd ben komt het tarief voor een consult te liggen op € 195,00 + reiskostenvergoeding.

Tijdens mijn stage geef ik de eerste 4 consulten voor € 75,00 + reiskostenvergoeding. Daarvan zijn al 2 consulten geboekt!

De laatste twee consulten uit mijn stageperiode geef ik voor € 100,00 + reiskostenvergoeding. Ik ben tegen die tijd al dusdanig vergevorderd dat de vraagstukken wat complexer mogen zijn en er meer efficiëntie vanuit mijzelf verwacht mag worden.

Wil je ook gebruik maken van een stageconsult? Dat kan! Stuur een e-mail met de probleemvraag naar info@kattenspecialist.nl of een whatsapp naar 0641486352.

NB. Voor dringende problemen verwijs ik je graag door naar een gediplomeerde collega. Er zit een wachttijd op het kunnen afnemen van de consulten in verband met het goedgekeurd moeten krijgen van verslagen en dergelijke. Op dit moment zit mijn consultenagenda vol tot eind april.

De aftrap van de praktijkmodule

Vandaag hebben we de eerste lesdag gehad van module 4 van de opleiding: de praktijkmodule. Tijdens deze module gaan we de hele berg aan theorie die we de afgelopen modules hebben opgedaan in de praktijk toepassen. Uiteraard hebben we de afgelopen tijd al heel veel in de klas geoefend, met elkaar en ‘op elkaar’. Nu wordt het tijd voor ‘het echte werk’. Vandaag hebben we vooral besproken hoe we gaan leren om consulten te geven. Deze module zal nog meer omvatten dan alleen de stages, maar andere onderwerpen komen later nog aan bod.

Natuurlijk worden we niet zo losgelaten in de wonderen, maar ingewikkelde wereld van de gedragstherapie. Daar worden we voorzichtig aan, goed begeleid in geïntroduceerd. We gaan eerst een paar consulten meelopen met ervaren, gediplomeerde gedragsdeskundigen. Meekijken, meedenken, maar vooral nog niets zelf doen. Observeren en reflecteren. En natuurlijk heel veel leren!
Daarna gaan we een echt consult doen samen met een medestudent. Uiteraard kijkt de Kattenacademie continu mee over onze schouders en borgen zij ook de kwaliteit. De klant hoeft dus absoluut niet bang te zijn dat we slechte adviezen zullen geven of problemen zullen verergeren. Het duurt misschien wat langer dan onze geroutineerde collega’s over een consult doen, maar uiteindelijk komen wij er met z’n tweetjes ook wel uit. Samen met onze docenten uiteraard.

Maar uiteindelijk is het vak kattengedragstherapeuten een solo uit te voeren iets. Dus gaan we vervolgens in ons eentje stageconsulten geven. We gaan dus adviseren over echte problemen die spelen bij echte mensen. Uiteraard kijkt de Kattenacademie nog steeds mee over onze schouder. We moeten zeer nauwgezet te werk gaan, alles onderbouwen en krijgen ook feedback over wat nog beter kan.

Voor de stageconsulten ga ik op zoek naar mensen die een of meerdere katten hebben die gedrag vertonen wat als onwenselijk wordt ervaren en die daar graag een oplossing voor zouden willen hebben. Je kan hierin heel erg breed denken. Angst, agressie, rouw, onzindelijkheid, sproeien, krabben en zo nog veel meer gedragingen kunnen als vervelend worden ervaren.
De klant die graag in aanmerking wil komen voor een stageconsult krijgt dit consult tegen sterk gereduceerd tarief, maar krijgt wel een compleet en volwaardig consult en advies. Ik zal per consult een oproep plaatsen met daarbij ook het tarief voor het betreffende consult vermeldt. Uit de aangemelde liefhebbers voor dit aangeboden stageconsult zal ik een casus kiezen die geschikt is voor de opleiding en de fase waarin ik dan zit.

Ik heb er zin in!

Keihard Blokken... maar niet voor niks

Ik ben een bezig bijtje. Ik wil constant mezelf ontwikkelen. Sinds het herseninfarct wat ik in 2015 heb gehad is mijn persoonlijke ontwikkeling wel een grotere uitdaging geworden. Van vrij gemakkelijk leren is de wereld ineens veranderd naar keihard moeten werken voor het opnemen van informatie. Ik moet tijdens mijn leersessies letterlijk bijslapen. En soms wil mijn hersenpan de hoeveelheid informatie gewoon even niet omvatten. De enige optie die ik dan heb is dat te accepteren, me erbij neer te leggen, wat anders gaan doen en het een paar dagen later nogmaals te proberen.

Hoe goed heb ik er dan ook over nagedacht of ik de opleiding tot Feline gedragstherapeut wel wilde gaan volgen. Hoe interessant ik de materie ook vindt, het is een opleiding van een pittig niveau. Het eindniveau is vergelijkbaar met Hbo. Niet niks dus. Zeker niet als ik me nog indenk hoe moeilijk ik het vond om de theorie van de opleidingen kattentrimmen en hondentrimmen me eigen te maken. Hoeveel meer uren stampwerk ik daarin heb moeten steken dan ‘vroeger’. En dat was een opleiding op ‘slechts’ Mbo-niveau.

Na goed overleg met mezelf en met Sonja van Leeuwen (eigenaar van de opleiding Feline gedragstherapie aan de kattenacademie) heb ik besloten om in januari 2019 toch te gaan starten met de eerste module en dan te gaan ervaren hoe het zou zijn en of het zou lukken. Module 1 vond ik nog niet zo spannend, module 2 werd al pittiger en module 3 vond ik toch echt al wel een flinke klus om te leren. Zeker omdat ik het ook in de trimsalon ondertussen superdruk heb en dan heb je nog de feestdagen, de zorg voor mijn gezin, mijn dieren, de afsluiting van het zakelijk jaar 2019, etc.
Natuurlijk ben ik daarom ruim van tevoren gestart met het leren van de stof van module 3. Prikkels, contexten, motivationele factoren, therapiemethodes, ziekteleer, medicijnenkennis, anamneses afnemen, het kwam allemaal aan bod. Superinteressant, maar ook hier en daar erg lastig. Sinds mijn herseninfarct heb ik grote moeite met feiten stampen. Zo zijn definities onthouden voor mij erg lastig, maar weet ik dondersgoed begrippen te omschrijven en – beter nog – toe te passen. Ik weet de begrippen ook in de juiste context te gebruiken en in eenvoudige taal over te brengen aan mensen die er niet voor geleerd hebben, terwijl ik ook in vakjargon kan communiceren met andere dierenprofessionals.

Vandaag had ik het examen van module 3. Ik ben vanochtend vroeg in de auto gestapt met de wetenschap dat ik zeker geen 10 zou halen, maar een dikke voldoende moest er toch wel inzitten. Zenuwen voelde ik niet en ik zat lekker te genieten van de (kerst)muziek op de radio. Na een ruime 1,5 uur rijden heb ik in een goede 45 minuten het examen gemaakt om vervolgens weer 1,5 uur terug te rijden. Ach, dat heb ik ervoor over. Vanavond hadden we de uitslag al binnen. Supersnel! En hoe fijn was het om gelijk te weten dat ik geslaagd ben met die ruime voldoende waarvan ik wist dat ik die zou gaan halen. Ik ben zeer tevreden met mijn resultaat en weet dat ik er klaar voor ben om mijn theoretische kennis die ik het afgelopen jaar heb opgedaan in 2020 om te gaan zetten in praktijk. Ik had me namelijk al ingeschreven voor de laatste fase van de opleiding, en tevens de zwaarste. Ik verras mezelf positief met wat weer lukt qua leren.

Ik heb er zin in! In 2020 ga ik onder andere stagelopen bij ervaren gedragstherapeuten, oefenen met echte sessies samen met medestudenten en ik ben van plan om zelf ook tegen gereduceerd tarief enkele consulten uit te gaan voeren om zo de smaak goed te pakken te krijgen. Hierover volgt vanzelf meer informatie op deze pagina.
Verder ga ik een klein wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Daar heb ik jullie hulp vast nog bij nodig. Ook daarover later meer.

Voor nu heb ik voorlopig even genoeg van het blokken. Ik heb een paar weken vrij van de studie. Dik verdiend dacht ik zo!

Wat is het?

‘Met wát voor opleiding ben je bezig?’ Die vraag hoor ik regelmatig. Meestal valt er eerst een stilte als ik vertel dat ik aan de opleiding voor kattengedragstherapeute aan het volgen ben. Mensen weten zich er meestal geen voorstelling bij te maken. Dat zijn de mensen die óf zelf geen katten hebben, óf geen problemen met hun katten ondervinden.

Stel je eens voor…
Je haalt een schattig kitten in huis, en misschien wel twee. Hoe leuk is het om die harige knuffelbeestje gezellig om je benen heen te hebben draaien, braaf uit hun bakjes te zien eten en drinken, en als jij op de bank neerploft komt er gezellig een poesje bij je op schoot liggen. Geen probleem als je op vakantie gaat of weinig thuis bent, want Poekie vermaakt zichzelf wel. En de buurvrouw komt af en toe wel even eten geven. Dat is het ideaalbeeld waar bijna iedere kittenkoper of idealistische adoptiefamilie die naar het asiel gaat voor het ‘redden’ van een zielige kat vanuit gaat dat realiteit gaat worden.

Maar wat als de realiteit blijkt te bestaan uit elke dag plassen urine opruimen in de hoeken van je kamer (terwijl je zo’n mooie kattenbak hebt neergezet), en je nauwelijks meer bezoek durft te ontvangen omdat je bank en vloerkleed onder de urinevlekken zitten en het ook niet zo fris meer ruikt in je huis.
Of wat als je leuke lieve kat een ware tijger blijkt te zijn die jouw benen om de haverklap ziet als prooi om je vervolgens te versieren met mooie maar pijnlijke bodyart in de vorm van krassen en beten.
Wat als je leuke kitten de rest van de groep katten die je hebt terroriseert en ze niet meer bij het eten laten komen, of je kat structureel al je mooie beeldjes van de schoorsteenmantel kapot gooit. Wat je elke nacht keer op keer wordt gewekt door je kat die klagend miauwend en krabbend aan de deur van je slaapkamer staat? Wat als je kat dwangmatig achter zijn eigen staart aan jaagt? Wat als… En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

In dit soort situaties komt gedragstherapie om de hoek kijken. Vaak hebben eigenaren op het moment dat de therapeut wordt ingeschakeld al van alles geprobeerd en zijn ten einde raad. De therapeut komt de situatie bekijken en maakt een gedegen analyse van de problematiek, staat in contact met de dierenarts en maakt een therapieplan.

Katten kunnen uiteraard niet met een therapeut gaan praten zoals mensen dat wel kunnen. Er zullen in het leven van de kat dus dingen moeten veranderen (en dus ook in het leven van de baas) en die kunnen van heel eenvoudig en klein tot best ingrijpend zijn. Wat nodig is hangt geheel af van de situatie. Er zijn talloze mogelijkheden en talloze problemen. Tijdens de opleiding tot Feline gedragstherapeut leren we om differentiaaldiagnoses te maken en creatief en breed naar de zaken te kijken. We leren een holistische en professionele blik te ontwikkelen en leveren maatwerk passend bij de situatie en mogelijkheden van zowel de kat als de baas. En met onze aanpak proberen we dan te komen tot een uitkomst waarbij zowel de kat als de baas weer heerlijk ontspannen kan genieten van het leven met elkaar.

Gezien de omvang van de complexiteit van het werk zoals hierboven een beeld is geschetst, is de opleiding dan ook beslist geen kattenpis.

De website

Vandaag heb ik de website van de Kattenspecialist online gezet. Ook al ben ik nog geen gediplomeerd kattengedragstherapeut vind ik het wel belangrijk om je alvast mee te kunnen nemen in mijn ontwikkeling richting dit fascinerende beroep.
De website is nog lang niet klaar (zo moet er nog een logo komen en nog een duidelijk dienstenoverzicht), maar ik ben ook nog lang niet klaar om aan de slag te gaan als therapeut. Dus tijdens mijn persoonlijke ontwikkeling zal deze website zich ook verder gaan ontwikkelen.

In januari 2019 ben ik begonnen met de opleiding aan de Kattenacademie. Daar krijg ik van specialisten op verschillende gebieden les over 'de kat'. Denk bijvoorbeeld aan een bioloog, etholoog, gedragsdeskundige, dierenarts, paraveterinair, etc. Het is een diepgaande opleiding die uiteindelijk op HBO-niveau een diploma op zal leveren.
Ik ben inmiddels bezig met de derde module van deze opleiding. Ik heb de afgelopen modules veel geleerd over de geschiedenis van de kat, hoe een huis katvriendelijk in te richten, diverse oorzaken en oplossingen met betrekking tot onzindelijkheid, diverse vormen van agressie, de lichaamstaal van de kat, onderlinge communicatie, prikkels, motivationele factoren, onderzoeksmethoden, ziektes, medicijnen, etc. Al deze informatie en kennis neem ik straks mee naar een praktijkgedeelte van de opleiding waarbij ik stage ga lopen met ervaren gedragstherapeuten mee, samen met studenten cases ga uitwerken en uiteindelijk zelfstandig cases uit ga werken. Ook ga ik een wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Over ongeveer een jaar hoop ik afgestudeerd te zijn en als kattengedragstherapeut aan het werk te gaan.

Ik vind het leuk als je mij tijdens mijn ontwikkeling zal volgen.