INFO@KATTENSPECIALIST.NL

BEL OF APP NAAR: 06-41486352

Wat is het?

‘Met wát voor opleiding ben je bezig?’ Die vraag hoor ik regelmatig. Meestal valt er eerst een stilte als ik vertel dat ik aan de opleiding voor kattengedragstherapeute aan het volgen ben. Mensen weten zich er meestal geen voorstelling bij te maken. Dat zijn de mensen die óf zelf geen katten hebben, óf geen problemen met hun katten ondervinden.

Stel je eens voor…
Je haalt een schattig kitten in huis, en misschien wel twee. Hoe leuk is het om die harige knuffelbeestje gezellig om je benen heen te hebben draaien, braaf uit hun bakjes te zien eten en drinken, en als jij op de bank neerploft komt er gezellig een poesje bij je op schoot liggen. Geen probleem als je op vakantie gaat of weinig thuis bent, want Poekie vermaakt zichzelf wel. En de buurvrouw komt af en toe wel even eten geven. Dat is het ideaalbeeld waar bijna iedere kittenkoper of idealistische adoptiefamilie die naar het asiel gaat voor het ‘redden’ van een zielige kat vanuit gaat dat realiteit gaat worden.

Maar wat als de realiteit blijkt te bestaan uit elke dag plassen urine opruimen in de hoeken van je kamer (terwijl je zo’n mooie kattenbak hebt neergezet), en je nauwelijks meer bezoek durft te ontvangen omdat je bank en vloerkleed onder de urinevlekken zitten en het ook niet zo fris meer ruikt in je huis.
Of wat als je leuke lieve kat een ware tijger blijkt te zijn die jouw benen om de haverklap ziet als prooi om je vervolgens te versieren met mooie maar pijnlijke bodyart in de vorm van krassen en beten.
Wat als je leuke kitten de rest van de groep katten die je hebt terroriseert en ze niet meer bij het eten laten komen, of je kat structureel al je mooie beeldjes van de schoorsteenmantel kapot gooit. Wat je elke nacht keer op keer wordt gewekt door je kat die klagend miauwend en krabbend aan de deur van je slaapkamer staat? Wat als je kat dwangmatig achter zijn eigen staart aan jaagt? Wat als… En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

In dit soort situaties komt gedragstherapie om de hoek kijken. Vaak hebben eigenaren op het moment dat de therapeut wordt ingeschakeld al van alles geprobeerd en zijn ten einde raad. De therapeut komt de situatie bekijken en maakt een gedegen analyse van de problematiek, staat in contact met de dierenarts en maakt een therapieplan.

Katten kunnen uiteraard niet met een therapeut gaan praten zoals mensen dat wel kunnen. Er zullen in het leven van de kat dus dingen moeten veranderen (en dus ook in het leven van de baas) en die kunnen van heel eenvoudig en klein tot best ingrijpend zijn. Wat nodig is hangt geheel af van de situatie. Er zijn talloze mogelijkheden en talloze problemen. Tijdens de opleiding tot Feline gedragstherapeut leren we om differentiaaldiagnoses te maken en creatief en breed naar de zaken te kijken. We leren een holistische en professionele blik te ontwikkelen en leveren maatwerk passend bij de situatie en mogelijkheden van zowel de kat als de baas. En met onze aanpak proberen we dan te komen tot een uitkomst waarbij zowel de kat als de baas weer heerlijk ontspannen kan genieten van het leven met elkaar.

Gezien de omvang van de complexiteit van het werk zoals hierboven een beeld is geschetst, is de opleiding dan ook beslist geen kattenpis.