INFO@KATTENSPECIALIST.NL

BEL OF APP NAAR: 06-41486352

Keihard Blokken... maar niet voor niks

Ik ben een bezig bijtje. Ik wil constant mezelf ontwikkelen. Sinds het herseninfarct wat ik in 2015 heb gehad is mijn persoonlijke ontwikkeling wel een grotere uitdaging geworden. Van vrij gemakkelijk leren is de wereld ineens veranderd naar keihard moeten werken voor het opnemen van informatie. Ik moet tijdens mijn leersessies letterlijk bijslapen. En soms wil mijn hersenpan de hoeveelheid informatie gewoon even niet omvatten. De enige optie die ik dan heb is dat te accepteren, me erbij neer te leggen, wat anders gaan doen en het een paar dagen later nogmaals te proberen.

Hoe goed heb ik er dan ook over nagedacht of ik de opleiding tot Feline gedragstherapeut wel wilde gaan volgen. Hoe interessant ik de materie ook vindt, het is een opleiding van een pittig niveau. Het eindniveau is vergelijkbaar met Hbo. Niet niks dus. Zeker niet als ik me nog indenk hoe moeilijk ik het vond om de theorie van de opleidingen kattentrimmen en hondentrimmen me eigen te maken. Hoeveel meer uren stampwerk ik daarin heb moeten steken dan ‘vroeger’. En dat was een opleiding op ‘slechts’ Mbo-niveau.

Na goed overleg met mezelf en met Sonja van Leeuwen (eigenaar van de opleiding Feline gedragstherapie aan de kattenacademie) heb ik besloten om in januari 2019 toch te gaan starten met de eerste module en dan te gaan ervaren hoe het zou zijn en of het zou lukken. Module 1 vond ik nog niet zo spannend, module 2 werd al pittiger en module 3 vond ik toch echt al wel een flinke klus om te leren. Zeker omdat ik het ook in de trimsalon ondertussen superdruk heb en dan heb je nog de feestdagen, de zorg voor mijn gezin, mijn dieren, de afsluiting van het zakelijk jaar 2019, etc.
Natuurlijk ben ik daarom ruim van tevoren gestart met het leren van de stof van module 3. Prikkels, contexten, motivationele factoren, therapiemethodes, ziekteleer, medicijnenkennis, anamneses afnemen, het kwam allemaal aan bod. Superinteressant, maar ook hier en daar erg lastig. Sinds mijn herseninfarct heb ik grote moeite met feiten stampen. Zo zijn definities onthouden voor mij erg lastig, maar weet ik dondersgoed begrippen te omschrijven en – beter nog – toe te passen. Ik weet de begrippen ook in de juiste context te gebruiken en in eenvoudige taal over te brengen aan mensen die er niet voor geleerd hebben, terwijl ik ook in vakjargon kan communiceren met andere dierenprofessionals.

Vandaag had ik het examen van module 3. Ik ben vanochtend vroeg in de auto gestapt met de wetenschap dat ik zeker geen 10 zou halen, maar een dikke voldoende moest er toch wel inzitten. Zenuwen voelde ik niet en ik zat lekker te genieten van de (kerst)muziek op de radio. Na een ruime 1,5 uur rijden heb ik in een goede 45 minuten het examen gemaakt om vervolgens weer 1,5 uur terug te rijden. Ach, dat heb ik ervoor over. Vanavond hadden we de uitslag al binnen. Supersnel! En hoe fijn was het om gelijk te weten dat ik geslaagd ben met die ruime voldoende waarvan ik wist dat ik die zou gaan halen. Ik ben zeer tevreden met mijn resultaat en weet dat ik er klaar voor ben om mijn theoretische kennis die ik het afgelopen jaar heb opgedaan in 2020 om te gaan zetten in praktijk. Ik had me namelijk al ingeschreven voor de laatste fase van de opleiding, en tevens de zwaarste. Ik verras mezelf positief met wat weer lukt qua leren.

Ik heb er zin in! In 2020 ga ik onder andere stagelopen bij ervaren gedragstherapeuten, oefenen met echte sessies samen met medestudenten en ik ben van plan om zelf ook tegen gereduceerd tarief enkele consulten uit te gaan voeren om zo de smaak goed te pakken te krijgen. Hierover volgt vanzelf meer informatie op deze pagina.
Verder ga ik een klein wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Daar heb ik jullie hulp vast nog bij nodig. Ook daarover later meer.

Voor nu heb ik voorlopig even genoeg van het blokken. Ik heb een paar weken vrij van de studie. Dik verdiend dacht ik zo!